Εκδηλώσεις με αφορμή τα αποκριάτικα έθιμα της Σκύρου - 2019

7 Μαρτίου 2019

Σκύρος

 

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού καταγράφει, τεκμηριώνει, διαφυλάττει και αναδεικνύει το νεότερο και πάντα ζωντανό ελληνικό πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του. Η Σκύρος από νωρίς συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του ΜΝΕΠ, καταγράφοντας τις ιδιαίτερες παραδοσιακές τεχνικές που επιμένουν ζωντανές ακόμη στο νησί, καθώς και προσεγγίζοντας ερμηνευτικά άυλες πολιτισμικές εκφράσεις, όπως η παραδοσιακή φορεσιά του νησιού και κυρίως το αποκριάτικο έθιμο της Κορέλας και του Γέρου.

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί σε συνεργασία με τον Δήμο Σκύρου, το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μ & Α Φαλτάϊτς και τους Δρόμους του Κουδουνιού-Folknet σειρά εκδηλώσεων με αφορμή τα αποκριάτικα έθιμα του νησιού.

  • Στις 7 Μαρτίου 2019 και ώρα 09:00-17:00 πραγματοποιείται Ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μ&Α Φαλτάϊτς στη Σκύρο, με θέμα «Τοπικά Έθιμα και Τοπική Ανάπτυξη: έννοιες ασύμβατες ή συμπληρωματικές; Όρια, κίνδυνοι και προοπτικές ορθής διαχείρισης της τοπικότητας».  Το συντονισμό της Ημερίδας έχει το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο εκπροσωπείται από τη Διευθύντριά του κα Έλενα Μελίδη παρουσιάζοντας τις πρωτοπόρες αποκριάτικες δράσεις που είχε οργανώσει στην Πλάκα τη δεκαετία του’90 (για περισσότερες πληροφορίες δείτε συνημμένο πρόγραμμα).

  • Στις 7 Μαρτίου 2019 και ώρα 18:00-20:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Σκύρου, το ΜΝΕΠ διοργανώνει για τους μαθητές της Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Σκύρου Openlab (ανοιχτού εργαστηρίου) καταγραφής εθιμικών διαδικασιών, με σκοπό να προσφέρει στους μαθητές μια πρώτη επαφή με τα εργαλεία της εθνογραφικής καταγραφής, και γενικότερα να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία για την αξία της ζωντανής πολιτιστικής μας παράδοσης. Την Κυριακή 10.3.2019 το απόγευμα θα προγραμματιστεί συνάντηση απολογισμού όσων μαθητών και καθηγητών συμμετείχαν και ιδέες για περαιτέρω αξιοποίηση του υλικού.

 

Οι εισηγήσεις της ημερίδας θα καταρτίσουν e-book, με την επιστημονική εποπτεία του ΜΝΕΠ, προκειμένου να αυξηθεί η ορατότητα της εθιμικής κωδωνοφορίας της Σκύρου.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, 210 324969

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μ&Α Φαλτάϊτς, 2222091232 & 91150, faltaits.gr

 

Συνοδευτικό υλικό
Programma Imeridas Tel 1
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ