ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Δώρου αντίδωρο Το Μουσείο τιμά τους Δωρητές του

16 Δεκεμβρίου 2018

Αίθουσα Εκδηλώσεων του νέου Μουσείου, Άρεως 10, Μοναστηράκι

 

Συμπληρώνοντας 100 χρόνια από την ίδρυσή του, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (πρώην Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης) τιμά και ευχαριστεί τους πολυάριθμους δωρητές του: οργανώνει την εκδήλωση “Δώρου αντίδωρο. Το Μουσείο τιμά τους Δωρητές του την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, στις 11:00 π.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ιστορικού οικοδομικού τετραγώνου, όπου πρόκειται να στεγαστεί η νέα μόνιμη έκθεση του Μουσείου, στην οδό Άρεως 10, στο Μοναστηράκι.

 

Από την ίδρυσή του το 1918 μέχρι σήμερα, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού υποδέχεται συνεχώς δωρεές. Η ιστορική περίοδος που πραγματεύεται αφορά στο πρόσφατο παρελθόν, τα υλικά τεκμήρια του οποίου είναι αντικείμενα οικεία, πράγματα της καθημερινής ζωής. Και όσο συχνή είναι η παρουσία τέτοιων αντικειμένων στα σπίτια όλων, τόσο έντονο είναι το συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους, το οικογενειακό και προσωπικό φορτίο που κουβαλούν, τόσο δυσκολότερος ο αποχωρισμός τους και τόσο σημαντικότερη η πράξη της προσφοράς.

 

Διαφορετική αλλά ανάλογη σημασία φέρει και η προσφορά συνόλων  αντικειμένων από ιδιώτες συλλέκτες, που επιλέγουν να διαθέσουν σε ένα δημόσιο μουσείο και στη δημόσια θέα τους μικρούς ιδιωτικούς θησαυρούς τους.

 

Από τη στιγμή που ένα αντικείμενο εντάσσεται σε μια δημόσια μουσειακή συλλογή, αποτελεί πλέον κτήμα όλων, μετουσιώνεται σε πολιτιστική κληρονομιά, μελετάται, προστατεύεται και διαφυλάσσεται για τις επόμενες γενιές. Παραδίδοντας στο Μουσείο τα αντικείμενα που φύλαξαν ή συνέλεξαν, οι δωρητές συμβάλλουν καθοριστικά στη συγκρότηση των συλλογών και στη διαμόρφωση του περιεχομένου και της ταυτότητάς του.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού», του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη», του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, της Φίλης και Δωρήτριας του Μ.Ν.Ε.Π. κ. Ελένης Πουρνάρα-Καρκαζή.

 

 

Τόπος: Αίθουσα Εκδηλώσεων του νέου χώρου του Μουσείου, Άρεως 10, Μοναστηράκι, Αθήνα (σταθμός ΗΣΑΠ “Μοναστηράκι”)

Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 11:00 π.μ.

Πληροφορίες στα  τηλ. 210 3249698, email: mnep@culture.gr

Συνοδευτικό υλικό
INVITATION 16 12 2018
Banners Doriton
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ