«ΕΣΩ ΚΗΠΟΥ»

16 Απριλίου έως 9 Μαΐου 2016

ΤΟ ΛΟΥΤΡΟ ΤΩΝ ΑΕΡΗΔΩΝ

Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη διοργανώνει, στον ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό χώρου του Λουτρού των Αέρηδων, στην Πλάκα, την εκδήλωση, με τίτλο:

«Έσω Κήπου»

Το Μουσείο πειραματίζεται και συνεργεί με την εικαστικό Ελισσάβετ Διονυσίου, παρουσιάζοντας μια ιδιαίτερη έκθεση με ένα θέμα παρμένο από την λαϊκή παράδοση, το Τάμα. Το τόσο γνωστό αλλά και εντελώς προσωπικό ζήτημα του τάματος, λειτουργεί ως πρόφαση για να διερευνήσει η καλλιτέχνης την λαϊκή παράδοση, την ελληνικότητα και το μυστήριο της παράκλησης, αναβαπτισμένα όμως σε μια σύγχρονη ματιά που φτάνει ως την ειρωνεία και το χιούμορ για τις κρυφές επιθυμίες μιας κοινωνίας που είναι προσανατολισμένη στην ευκολία.
«Η φορτισμένη συγκινησιακά υλικότητά τους καθιστά τα τάματα φορείς ρεαλιστικών εικόνων, συγκεκριμένων δηλώσεων. Οι εικόνες τους μιλούν μια γλώσσα ανθρώπινη, κοινή, γεμάτη ψιθυριστά “είμαι”, “θέλω”, και “παρακαλώ”, είναι σχεδόν σάρκινα κι απ’ τους πόρους τους εξαχνώνεται όλη η ανθρώπινη αδυναμία. Όπως κι από τη σάρκα των λουομένων μέσα στους ατμούς ενός λουτρού, στους “μαγικούς του θαλάμους”.Η ζωγραφική και η ψηφιακή επεξεργασία φωτογραφιών είναι κυρίως οι τρόποι που χρησιμοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη δουλειά. To μολύβι, ο πεπιεσμένος καμβάς, το ξύλο και το ύφασμα είναι τα υλικά. Οι έτοιμες κορνίζες και τα έτοιμα τάματα συνδέουν την παραδοσιακή μορφολογία με τη σημερινή εικαστική επανερμηνεία τους που επιχειρείται εδώ.»
( Ελισσάβετ Διονυσίου, εικαστικός)


Τόπος:  Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα
Εγκαίνια: Σάββατο  16 Απριλίου, ώρα 12.00
Διάρκεια Έκθεσης: 16 Απριλίου έως 9 Μαΐου 2016
 
Ώρες λειτουργίας:  Καθημερινά 8.00 π.μ. – 15.00 μ.μ. εκτός Τρίτης
Πληροφορίες: 210 3244340,       www.melt.gr

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ