«ΚΑΘΑΡΣΗ» Εικαστική Έκθεση των: Β. Γουνελά, Χ. Μόραλη, Λ. Μπακογιάννη, Ά. Σκούρτη

21 Μαΐου – 4 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΟ ΛΟΥΤΡΟ ΤΩΝ ΑΕΡΗΔΩΝ

Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης οργανώνει την ομαδική έκθεση των εικαστικών Β. Γουνελά, Χ. Μόραλη, Λ. Μπακογιάννη, Ά. Σκούρτη, με τίτλο:

 

«ΚΑΘΑΡΣΗ»

 

Η έκθεση εκκινεί από το πολυσήμαντο παρελθόν των λουτρικών οικοδομημάτων και αφηγείται μια κρυμμένη ιστορία, εξερευνώντας τα πολυδιάστατα κοινωνικά, ιστορικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα της λουτρικής πρακτικής.

 

Για τους καλλιτέχνες: το χαμάμ είναι ένας χώρος όπου ο άνθρωπος γυμνός, ελεύθερος από τα επενδύματά του, που του δίνουν ιδιαίτερα επίκτητα χαρακτηριστικά (φτωχός - πλούσιος), μπαίνει σε μια διαδικασία να αντιληφθεί πως χωρίς αυτά όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, με τις ίδιες ανάγκες για χαλάρωση και κάθαρση.

 

 Ένας χώρος που κάτω από την καταλυτική επίδραση του νερού, εκτός από το σώμα χαλαρώνουν και οι αντιδράσεις απέναντι στον άλλο, τον «ξένο». Ένας χώρος που δίνει τη δυνατότητα εκτός από τη σωματική κάθαρση να προχωρήσει κανείς και στην εξίσου αναγκαία πνευματική κάθαρση. Τα έργα τους διαμηνύουν τα ηθικά και νοητικά βάρη που μοιάζουν να καταλύονται έστω και προσωρινά κατά τη λουτρική διαδικασία, μέσα από μια, αρχικά εξ’ ανάγκης αποδοχή του ξένου δίπλα μας… «Στο χαμάμ, μια μικρογραφία της κοινωνίας, δεν υπάρχουν ξένοι υπάρχουν μόνο άνθρωποι»

 

Τρισδιάστατες εγκαταστάσεις από κεραμικό υψηλής θερμοκρασίας (stoneware), συνθέσεις από αντικείμενα του λουτρού και όχι μόνο, ψηφιακά έργα και σχετικό ηχητικό υλικό,  αποτελούν τα κύρια μέσα ερμηνευτικής προσέγγισης των εικαστικών. 

 

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο  του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017, που φέτος φέρει τον τίτλο: «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

 

 

Τόπος: Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα

Εγκαίνια: Κυριακή 21 Μαΐου, ώρα 11.00 π.μ.

Διάρκεια Έκθεσης: 21 Μαΐου  – 4 Σεπτεμβρίου 2017

Ώρες λειτουργίας: Κάθε μέρα 8.00 π.μ. – 15.00 μ.μ. εκτός Τρίτης

Πληροφορίες: 210 32 44 340

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ