«Λουόμενες» Έκθεση Kεραμικής της Αναστασίας Κομσέλη

17 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2018

ΤΟ ΛΟΥΤΡΟ ΤΩΝ ΑΕΡΗΔΩΝ

Το 2018 το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (πρώην Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης) γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή του και διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται η έκθεση κεραμικής της Αναστασίας Κομσέλη, με τίτλο:

«Λουόμενες»

Το Λουτρό των Αέρηδων, χώρος καθαρμού και χαλάρωσης των σωμάτων και των ψυχών, αποτελεί σημείο δημιουργικής «εκκίνησης» για την κεραμίστρια Αναστασία Κομσέλη, η οποία αποτυπώνει στα έργα της τη «ζωή» στο χαμάμ, αναδεικνύοντας την ανάγκη και τη σημασία της ανθρώπινης συνύπαρξης, προβάλλοντας εμφατικά την αίσθηση της ελευθερίας, της χαλάρωσης και του εξαγνισμού που μυστικά και καταλυτικά τελούνται στους χώρους του.

Οι «Λουόμενες» υπογραμμίζουν τη γυναικεία παρουσία κατά την «τελετουργία» της λουτρικής πρακτικής. Συνομιλούν με τον χώρο και τον χρόνο, ανασύροντας μνήμες άλλων εποχών, όταν οι γυναίκες, εφοδιασμένες με τα απαραίτητα για το λουτρό τους τάσια, τσόκαρα, μαχραμάδες, λουτρομπόλιες και άλλα ασπρόρουχα, αρώματα και καλλυντικά αλλά και φρούτα, φαγητά και ποτά, περνούσαν «εις τους μαγικούς του αλύτου μυστηρίου θαλάμους» του Λουτρού πολλές ευχάριστες ώρες.

Λουόμενες μοναδικές, τρυφερές, λουσάτες, χαδιάρες, αγαπημένες. Μπλέκονται στους πυκνούς υδρατμούς του Λουτρού, γλιστρούν στα βρεγμένα μάρμαρα και καθαρίζουν με  φροντίδα το σώμα και την ψυχή. Συνομιλούν χαμηλόφωνα, αφήνουν στην άκρη τις αναστολές και παραδίνονται νωχελικά στα χέρια της λουτράρισσας, γελούν και χαίρονται.

 

Τόπος: Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα

Εγκαίνια Έκθεσης: Σάββατο 17 Μαρτίου, ώρα 12:00

Διάρκεια: 17 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2018

Ώρες λειτουργίας: 8.00 – 15.00, κάθε μέρα εκτός Τρίτης

Πληροφορίες: 210 32 44 340

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ