Η παλιά μόνιμη έκθεση του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στην οδό Κυδαθηναίων 17

1973 - 2014

ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ - ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η κύρια έκθεση του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στεγαζόταν στο κτήριο της οδού Κυδαθηναίων 17 από το 1973 έως και το 2014. Παρουσίαζε πτυχές του νεοελληνικού λαϊκού πολιτισμού από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα. Αντικείμενα χρηστικά και διακοσμητικά φώτιζαν όψεις της ζωής των ανθρώπων του κοντινού παρελθόντος και αναδείκνυαν τη δεξιοτεχνία, τη φαντασία και την ευρηματικότητα των λαϊκών τεχνιτών και την πολυμορφία των τοπικών παραδόσεων.

 

Στο ισόγειο παρουσιάζονταν δείγματα από την πλούσια συλλογή κεντητικής του Μουσείου, μία από τις καλύτερες στον κόσμο. Στον ημιώροφο παρουσιάζονταν αντικείμενα κεραμικής, ξυλογλυπτικής και μεταλλοτεχνίας, φιγούρες του θεάτρου σκιών, μεταμφιέσεις του Δωδεκαήμερου και των Απόκρεων. Στον 1ο όροφο, η έκθεση “Εθνογραφικές Εικόνες του Σήμερα” παρουσίαζε τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής που επιβιώνει ακόμη σήμερα στην Όλυμπο της Καρπάθου. Επιπλέον, ένα ολόκληρο δωμάτιο ζωγραφισμένο από τον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ και μια σειρά φορητών έργων του εισήγαγαν τον επισκέπτη στον ιδιαίτερο ζωγραφικό κόσμο του. Στο 2ο όροφο παρουσιάζονταν κοσμήματα, όπλα και εκκλησιαστικά αντικείμενα, εξαιρετικά έργα της κοσμικής και της εκκλησιαστικής αργυροχοΐας. Στον 3ο όροφο, φορεσιές, ανδρικές και γυναικείες, καταδείκνυαν την πολυμορφία της ενδυμασίας στις νεώτερες παραδοσιακές κοινωνίες.

 

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου στην οδό Κυδαθηναίων 17 έκλεισε οριστικά στις 31.12.2014, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη δημιουργία του νέου Μουσείου.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ