Το Μουσείο Φαλτάϊτς από τη Σκύρο στην Αθήνα Ένα Ταξίδι στο Χώρο και στο Χρόνο

5 Νοεμβρίου – 20 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΛΟΥΤΡΟ ΤΩΝ ΑΕΡΗΔΩΝ

Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων και το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς διοργανώνουν την έκθεση - αφιέρωμα με τίτλο:

 

«Το Μουσείο Φαλτάϊτς από τη Σκύρο στην Αθήνα

Ένα Ταξίδι στο Χώρο και στο Χρόνο»

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Φαλτάϊτς, που αποδίδουν με γλαφυρό τρόπο τον ιδιότυπο και χαρακτηριστικό πολιτισμό της Σκύρου καθώς και την ταυτότητα του Μουσείου, την πορεία του, τους σταθμούς της δημιουργίας και εξέλιξής του. Την έκθεση πλαισιώνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό τόσο του ιδιαίτερου και ξεχωριστού αρχιτεκτονήματος που στεγάζει το Μουσείο, όσο και των συλλογών του. Εκτός από αντικείμενα -τεκμήρια του Σκυριανού πολιτισμού, θα εκτεθούν επίσης, ντοκουμέντα από την Ελληνική Επανάσταση, έγγραφα από την ιστορία της Σκύρου, αρχειακό υλικό από τη Μικρασιατική Τραγωδία, καθώς και μέρος από τα σωζόμενα

χειρόγραφα του Παπαδιαμάντη. Οι πρώτες συλλογές, η ιστορία της οικογένειας, οι πρόγονοι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, οι λόγοι που οδήγησαν τον δημιουργό του Μάνο Φαλτάϊτς στην ίδρυση του Μουσείου, ο άξονας γύρω απ’ τον οποίο κινείται η δράση του, το κτήριο που στους χώρους του υλοποιήθηκε το όραμά του, οι σχέσεις και επιρροές με τις εξέχουσες προσωπικότητες του εικοστού αιώνα Αγγελική Χατζημιχάλη, Εύα και Άγγελο Σικελιανό, Δημήτρη Πικιώνη, Φώτη Κόντογλου, Λίνο Καρζή, Αθηνά Ταρσούλη και άλλους, παρουσιάζονται με κειμήλια και φωτογραφικό υλικό.

 

Στην υλοποίηση της έκθεσης καθοριστικός είναι ο ρόλος του «Αδερφάτου των Φίλων του Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς».

Στην έκθεση συμμετέχει ο Σύλλογος Σκυριανών της Αθήνας με τις φορεσιές της Σκυριανής αποκριάς του «Γέρου» και της «Κορέλλας», ενώ συνεισφέρουν με Σκυριανές φορεσιές και μέλη του Αδερφάτου.

Η αφίσα της έκθεσης είναι ευγενική προσφορά και πρωτότυπη δημιουργία της εξαίρετης σκηνογράφου και σκιτσογράφου Έλλης Σολομωνίδου – Μπαλάνου.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Δήμου Σκύρου.

 

 

Τόπος: Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα

Εγκαίνια: Σάββατο 5 Νοεμβρίου, ώρα 12.00

Διάρκεια Έκθεσης: 5 Νοεμβρίου – 20 Δεκεμβρίου 2016

Ώρες λειτουργίας: Κάθε μέρα 8.00 π.μ. – 15.00 μ.μ. εκτός Τρίτης

Πληροφορίες: 210 32 44 340

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ