Από τη μουσειακή στην εικαστική εμπειρία - Σύγχρονη ελληνική κεραμική

25 Μαΐου 2024 - 28 Οκτωβρίου 2024

Στο Λουτρό των Αέρηδων, μνημείο οθωμανικών χρόνων που περικλείει μνήμες και αισθήσεις αιώνων, σε ένα διαχρονικό σημείο συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού οργανώνει την έκθεση «Από τη μουσειακή στην εικαστική εμπειρία. Σύγχρονη ελληνική κεραμική».
Το περιεχόμενο και η δομή της έκθεσης σχετίζονται άμεσα με τη νέα μόνιμη έκθεση του Μουσείου, που πρόσφατα εγκαινιάστηκε στο Μοναστηράκι, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στην οποία προβάλλονται πτυχές του νεότερου ελληνικού πολιτισμού με μια καινοτόμα ανθρωποκεντρική θεώρηση.

 

H εικαστικός Χριστίνα Μόραλη και κεραμίστριες του εργαστηρίου της επισκέφτηκαν το Μουσείο, εμπνεύστηκαν, συνεργάστηκαν με επιμελητές και φιλοτέχνησαν έργα σύμφωνα με την προσωπική τους γραφή αλλά και με απόλυτο σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά, αναδεικνύοντας μέσα από την τέχνη της σύγχρονης κεραμικής τη δυναμική της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η έκθεση «Από τη μουσειακή στην εικαστική εμπειρία. Σύγχρονη ελληνική κεραμική» αποτελεί έναν άτυπο συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο εκθεσιακών χώρων, του Λουτρού των Αέρηδων και του νέου Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, έναν διάλογο του παλιού με το νέο, του ανώνυμου δημιουργού με τον σύγχρονο καλλιτέχνη, του παρελθόντος με το παρόν.

 

Τα έργα της έκθεσης δημιουργήθηκαν το διάστημα από το 2023 έως και το 2024 με πηλούς υψηλής θερμοκρασίας, πορσελάνη και τερακότα, και με ποικίλες τεχνικές, παλαιές, όπως τον τροχό, το μακαρόνι, τα εμπίεστα, τα έκτυπα, τα εγχάρακτα, αλλά και με νεότερες ελεύθερες κατασκευές.

 
___________________________________________________

 

Διοργάνωση
Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού


Γενικός Συντονισμός
Έλενα Μελίδη, Διευθύντρια Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού
Αικατερίνη Μπίχτα, Προϊσταμένη Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης ΜΝΕΠ


Επιμέλεια Έκθεσης
Νίκη Δάφνη, Δέσποινα Καρβέλη, Επιμελήτριες, Τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης ΜΝΕΠ Λουίζα Καραπιδάκη, Ιστορικός τέχνης, Αρχαιολόγος, Μέλος της AICA

Καλλιτέχνες
Χριστίνα Μόραλη, Σοφία Γιάγκα, Άννα Γκούμα, Κατερίνα Γλύκα , Γιολάντα Γραμματικάκη, Κική Σουλιώτη-Κελαϊδίτη, Μαρία Κλημεντοπούλου, Julia Golding- Kostopoulos, Κατερίνα Μάμαλη, Αμαλία Μπογδάνου, Πέγκυ Πετσιάβα, Μαριλένα Ρούσσου, Λιάνα Σιγανού, Μίτση Σκάρλη, Σόνια Συριανού, Κατιάνα Σπυρίδου

 
Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 25 Μαΐου και ώρα 12:00

 

Διάρκεια έκθεσης: 25 Μαΐου 2024 - 28 Οκτωβρίου 2024
Τόπος: Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα Ώρες λειτουργίας: 8:30-15:30, καθημερινά εκτός Τρίτης

Πληροφορίες: 210 3244340,  mnep@culture.gr

Συνοδευτικό υλικό
Loutro Deltio Typou Ekthesis
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ