Έργα κοπτικής τέχνης

Τα εκλεκτά δείγματα των κοπτικών υφασμάτων και άλλων αντικειμένων κοπτικής τέχνης (υφαντικά εργαλεία, πέδιλα) που ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού αποτελούσαν άλλοτε μέρος της Συλλογής Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας. Δωρεά του Ιωάννη Δημητρίου από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και του Αλεξάνδρου Ρόστοβιτς από το Κάιρο, τα αντικείμενα αυτά παραχωρήθηκαν το 1923 στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (τότε Μουσείον Κοσμητικών Τεχνών), ως υλικό «περισσότερο εναρμονιζόμενο» προς τα νεότερα, διακοσμημένα υφάσματα των συλλογών του.

 

Έργα των χριστιανικών λαών της κοιλάδας του Νείλου, των Κοπτών, τα αντικείμενα αυτά χρονολογούνται από τους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους μέχρι την αραβική κατάκτηση και μετά (2ος-12ος αιώνας μ.Χ.). Βρέθηκαν σε τάφους ευγενών αξιωματούχων ή σε θησαυροφυλάκια μοναστηριών της Αιγύπτου. Η αμμώδης και ξερή αιγυπτιακή γη, καθώς και ο τελετουργικός τρόπος ενταφιασμού των νεκρών με τα διάκοσμα κοπτικά υφάσματα, βοήθησαν στη διατήρησή τους μέχρι την ανασκαφική ανακάλυψή τους από αρχαιολόγους ή λαθρανασκαφείς.

 

Η συλλογή έργων κοπτικής τέχνης του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού θεωρείται μία από τις σημαντικότερες στον κόσμο.