04/04/2016

RE-ORG. Οι μουσειακές αποθήκες αναδιοργανώνονται

Στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος RE-ORG του ICCROM, 25 επιστήμονες από διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εκπαιδεύονται και εργάζονται για την αναδιοργάνωση των μουσειακών αποθηκών (28/3-8/4/2016).
 
Διεθνείς έρευνες έχουν καταδείξει ότι ένα πολύ μικρό μέρος – περίπου 20% – των συλλογών των μουσείων εκτίθεται. Τα περισσότερα αντικείμενα φυλάσσονται σε αποθήκες, με σκοπό τη διατήρηση, τη μελέτη και την αξιοποίησή τους με κάθε πρόσφορο τρόπο, στο παρόν και στο μέλλον. Η σωστή αποθήκευσή τους έχει τεράστια σημασία, τόσο για την ασφαλή διατήρηση και την καλύτερη διαχείρισή τους, όσο και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χώρου που κατά κανόνα αντιμετωπίζουν τα μουσεία.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή, το ICCROM, σε συνεργασία με την UNESCO, ανέπτυξαν το RE-ORG, ένα ολοκληρωμένο σύστημα εξειδικευμένων εργαλείων και μεθόδων για την αξιολόγηση και τη βελτίωση των μουσειακών αποθηκών. Από το 2011 μέχρι σήμερα το RE-ORG έχει δοκιμαστεί με θεαματικά αποτελέσματα σε 12 μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Στην Αθήνα, το πρόγραμμα οργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων. Από τις 28 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου 2016 εφαρμόζεται πιλοτικά στις αποθήκες του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και του Αρχαιολογικού Μουσείου του Κεραμεικού. Με την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών της συντήρησης και της μουσειακής διαχείρισης, αρχαιολόγοι, λαογράφοι και συντηρητές εκπαιδεύονται στα εξειδικευμένα εργαλεία της μεθοδολογίας RE-ORG. Αυτοί θα μεταφέρουν στη συνέχεια τη γνώση και την εμπειρία τους στους δικούς τους χώρους δουλειάς, εκπαιδεύοντας τους συναδέλφους τους και αναδιοργανώνοντας τους αποθηκευτικούς χώρους εφορειών και μουσείων, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ορθή διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Συνοδευτικό υλικό
RE ORG Elliniko
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ