ΜΑΖΙ

21 Μαΐου - 19 Ιουνίου 2016

Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων-Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη (ΜΕΛΤ & ΕΛΑΜΟ-ΣΦΑ) σε μια διαρκή αναπροσαρμογή των πολλαπλών ρόλων που καλείται να υπηρετήσει, αφουγκράζεται τις επίκαιρες κοινωνικές ανησυχίες και διεκδικεί με τόλμη την παρουσία του στην πραγματικότητα της σημερινής Αθήνας. Στοχεύοντας στην εξωστρέφεια και παραμένοντας ένα  ζωτικό στοιχείο στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας,  προτείνει μια σημαντική συνεργασία αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και την ανάγκη για μια ευρεία συμμετοχική διαδικασία. Τρεις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων-Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΓΔΑΠΚ και η Διεύθυνση Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας /Τμήμα Δ’-Συνεργειών και Συμμετοχής σε Πολυμερείς Συνεργασίες της ΓΔΣΠ, συνεργούν και διοργανώνουν σειρά  εκδηλώσεων υπό το γενικό τίτλο

 

«ΜΑΖΙ»

Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων αφορά στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές, καθώς και στην ανάδειξη του προσφυγικού ζητήματος.

Συμμετέχουν καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στην Ελλάδα, ορμώμενοι από τα προσωπικά τους πολιτιστικά βιώματα, καθώς και πολιτιστικοί φορείς από διάφορες χώρες που δραστηριοποιούνται προβάλλοντας το εθνικό πολιτιστικό τους απόθεμα.

 

Θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Ÿ  Σάββατο 21 Μαΐου – Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016, Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα.

Έκθεση «Καταφύγιο» της Τίνας Καραγεώργη. Η έκθεση αποτελεί αφορμή και όχημα για τις εκδηλώσεις του «ΜΑΖΙ». Εκκινεί από το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού και μιλά για τη συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικές, πολιτισμικές, εθνικές ή θρησκευτικές καταβολές. Οι άνθρωποι συμβολικά απεκδυόμενοι των εξωτερικών συμβόλων της διαφορετικότητας, αφήνονται να συνυπάρχουν αρμονικά και συμμετέχουν σε ένα «τελετουργικό», όπου ο χώρος του Λουτρού λειτουργεί σαν καταφύγιο για το σώμα και την ψυχή.

Εγκαίνια Σάββατο 21 Μαΐου 2016, ώρα 12.00.

Ξενάγηση στην έκθεση από την Τίνα Καραγεώργη, Κυριακή 5 Ιουνίου 2016, ώρα: 12:00

 

 

  • Κυριακή 29.5.2016, ώρα 11:30-13:30, Κήπος ΜΕΛΤ & ΕΛΑΜΟ-ΣΦΑ, Διογένους 1, Πλάκα.

Hurdy Gurdy Band. Η Μαριέττα Τσακμακλή, ο Θεοδόσης Σμυρνιός, η Μαρία Πανέλλη και ο Αλέξανδρος Δημητρόπουλος αποτελούν το συγκρότημα Hurdy Gurdy Band. Το μουσικό τους ταξίδι ξεκίνησε το 2013 όπου συστήθηκαν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Από τότε, συνεχίζουν να τραγουδούν τις διαφορετικές μουσικές ιστορίες του κόσμου με αγάπη, σεβασμό στα ήθη, τις ιδέες και τις παραδόσεις κάθε λαού. Mία μουσική διαδρομή από το Βορρά ως το Νότο και από τη Δύση ως την Ανατολή. Παραδοσιακά τραγούδια από όλες τις ηπείρους, τραγουδημένα στη γλώσσα της κάθε χώρας, με αφετηρία την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

 

  • Κυριακή 5.6.2016, ώρα 11:00-14:00, Κήπος ΜΕΛΤ & ΕΛΑΜΟ-ΣΦΑ, Διογένους 1, Πλάκα.

«Να το πάρει το ποτάμι…». Εκπαιδευτικό εικαστικό πρόγραμμα για παιδιά 8 -12 ετών. Θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή ενός ποταμού και θα μάθουμε τα μυστικά του ταξιδιού του, όπως θα τα αποδώσουν τα παιδιά υπό την καθοδήγηση της μουσειακής ζωγράφου Ιωάννας Βλάχου και της ζωγράφου Περσεφόνης Νικολακοπούλου.

Η εκδήλωση εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας  Ημέρας Περιβάλλοντος.

 

  • Κυριακή 12.6.2016, ώρα 11:30-14:30, Κήπος ΜΕΛΤ & ΕΛΑΜΟ-ΣΦΑ, Διογένους 1, Πλάκα.

4ο Πορτογαλικό Πικνίκ Ποίησης στην Αθήνα. Εμπνευστής του είναι ο πορτογάλος καλλιτέχνης André Maia, ο οποίος ζει και εργάζεται τα τελευταία επτά χρόνια στην Αθήνα, υπηρετώντας με συνέπεια την πορτογαλική μουσική παράδοση, καθιστώντας τη γνωστή και προβάλλοντάς την στο ελληνικό κοινό. Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία fado σε μελοποιημένη ποίηση.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Πορτογαλίας.

 

  • Κυριακή 12.6.2016, ώρα 12:30-14:00, Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα.

«Αμάν Χαμάμ», Αφήγηση παραμυθιών για μεγάλους και μικρούς στο Λουτρό των Αέρηδων: Συμμετέχουν η αφηγήτρια παραμυθιών Σύλβια Βενιζελέα, η τραγουδίστρια-αφηγήτρια Lamia Bedioui και οι μουσικοί Λουκία Κωνσταντάτου και Μαρία Παπαπετροπούλου. Πρόκειται για μια σκηνική σύνθεση που αντλεί το υλικό της από την πλούσια προφορική παράδοση των λαών της Ανατολής και βασίζεται στη μυθοπλασία και στους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς.

 

  • Κυριακή 19.6.2016, ώρα 10:00-14:00, Κήπος ΜΕΛΤ & ΕΛΑΜΟ-ΣΦΑ, Διογένους 1, Πλάκα.

Τραγούδια και ρυθμοί από τη Λατινική Αμερική. Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν εκπροσωπούν τις κοινότητες και τους συλλόγους των χωρών τους στην Αθήνα και θα παρουσιάσουν τραγούδια και ρυθμούς από τη Λατινική Αμερική. Την ευθύνη της επικοινωνίας με τις λατινοαμερικάνικες κοινότητες και τους καλλιτέχνες ανέλαβε η καθηγήτρια κ. Elia Ramirez Rouvalis σε συνεργασία με το Μουσείο και την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης ο κ. André Maia πορτογάλος τραγουδιστής και ηθοποιός.

Η εκδήλωση εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας  Ημέρας Μουσικής.

 

Οι εκδηλώσεις γίνονται με προσφορά των καλλιτεχνών και των φορέων, και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Ÿ  Έκθεση «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ»

Τίνα Καραγεώργη

Ÿ  Μουσικό Συγκρότημα Hurdy Gurdy Band

Μαριέττα Τσακμακλή, Θεοδόσης Σμυρνιός, Μαρία Πανέλλη, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος

Ÿ  Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, "Να το πάρει το ποτάμι…"

Περσεφόνη Νικολακοπούλου, Ιωάννα Βλάχου

Ÿ  4ο Πορτογαλικό Πικνίκ Ποίησης στην Αθήνα. Συναυλία fado.

Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Πορτογαλίας

André  Maia

Ÿ  Αφήγηση παραμυθιών για μεγάλους και μικρούς «Αμάν Χαμάμ»

Σύλβια Βενιζελέα αφήγηση, Lamia Bedioui αφήγηση και τραγούδι, Λουκία Κωνσταντάτου κανονάκι-κρουστά, Μαρία Παπαπετροπούλου πολίτικο λαούτο, σάζι, κρουστά.

Ÿ  Τραγούδια και ρυθμοί από τη Λατινική Αμερική

Συντονισμός-επιμέλεια Elia Ramirez Rouvalis, καλλιτεχνική επιμέλεια Αndre Maia.

Ÿ  André  Maia , Martha Moreleón, Μάριος Στρόφαλης, Βάνα Βερρειοπούλου. Πορτογαλία, Μεξικό, Ελλάδα

Ÿ  Janet Kapuya, ,  Ουρουγουάη

Ÿ  Arturo Huerta, Μεξικό

Ÿ  Lys Evagelina Gill Penayo, Παραγουάη

Ÿ  Φολκλορικό συγκρότητα «Las Galoperas de Atenas», Παραγουάη

Ÿ  Claudia Ayala Moscoso

Ÿ  Alejandro Díaz , Χιλή

Ÿ  Herman Meier , Αργεντινή

Ÿ  Katerina Polemi, Βραζιλία

Ÿ  Hellen Labrinos Vlatas , Βραζιλία

Ÿ   Vitalia Hernández, Κολομβία

Και οι σύλλογοι

Ÿ  BALAM,  Colectivo de mexicanos en Grecia

Ÿ  Asociación de colombianos  en Grecia

Ÿ  ASCLAYE , asociación de latinoamericanos en Grecia

Συνοδευτικό υλικό
Deltio Typou Mazi
Ekdiloseis Site
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ