ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ - SANCTUARY - Τίνα Καραγεώργη

21 Μαΐου- 29 Αυγούστου 2016

ΤΟ ΛΟΥΤΡΟ ΤΩΝ ΑΕΡΗΔΩΝ

Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Συλλογή Φ. Ανωγειανάκη παρουσιάζει στο χώρο του Λουτρού των Αέρηδων την έκθεση της ζωγράφου Τίνας Καραγεώργη «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ - SANCTUARY».

Η έκθεση εκκινεί από το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού και μιλά για τη συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικές, πολιτισμικές, εθνικές ή θρησκευτικές καταβολές. Οι άνθρωποι συμβολικά απεκδυόμενοι των εξωτερικών συμβόλων της διαφορετικότητας, αφήνονται να συνυπάρχουν αρμονικά και συμμετέχουν σε ένα «τελετουργικό» όπου ο χώρος του Λουτρού λειτουργεί σαν καταφύγιο για το σώμα και την ψυχή.

Η εγκατάσταση αποτελείται από πανό στα οποία γράφονται ελεύθερα οι λέξεις «ζω» και «ανάσα» σε διαφορετικές γλώσσες. Στο εικαστικό λεξιλόγιο της καλλιτέχνιδος η γραφή, ίδιον μόνο του ανθρώπινου είδους, υπαινίσσεται και υποδηλώνει την ανθρώπινη παρουσία. Η εγκατάσταση έχει αναφορές στην ιστορία του Λουτρού των Αέρηδων αλλά και στη σημερινή πραγματικότητα, όπου καθίσταται έντονη η ανάγκη για την αποδοχή του άλλου και για το σεβασμό της διαφορετικότητας.
Η έκθεση ολοκληρώνεται με τρία έργα, τα οποία αποτελούν ένα σύγχρονο αναστοχασμό πάνω στην αυθαίρετη επιβολή αλλότριων προτύπων και δύναμης σε ανθρώπους και πολιτισμούς ιστορικά διαφορετικούς αντιδιαστέλλοντάς τα με το μήνυμα της αλληλοαποδοχής που δηλώνεται στην αρχή της έκθεσης, όπου οι ίδιοι άνθρωποι στη ροή της ιστορίας βρίσκουν τρόπους συνύπαρξης και συμπόρευσης σφυρηλατημένους από το κοινό βίωμα μέσα στο χρόνο.

Η έκθεση εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο: «ΜΑΖΙ» που αποσκοπεί στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό ζήτημα. Η δράση αποτελεί συνέργεια τριών υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας και του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016.

Τόπος:  Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα
Εγκαίνια: Σάββατο  21 Μαΐου, ώρα 12.00
Διάρκεια Έκθεσης: 21 Μαΐου- 29 Αυγούστου 2016
Ώρες λειτουργίας:  Καθημερινά 8.00 π.μ. – 15.00 μ.μ. εκτός Τρίτης
Πληροφορίες: 210 3244340

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ