Η Συλλογή - Η Έκθεση

Ο Βασίλης Κυριαζόπουλος (1903-1991), καθηγητής μετεωρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανέπτυξε, παράλληλα με την κύρια επαγγελματική του απασχόληση, μια πολύπλευρη συλλεκτική και ερευνητική δραστηριότητα στον χώρο της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής υπήρξε η δημιουργία σημαντικών συλλογών, η δημοσίευση σχετικών μελετών και η ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου το 1958.

 

Το 1974 ο Βασίλης Κυριαζόπουλος δώρισε στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης μια πλούσια συλλογή νεοελληνικής κεραμικής, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας εκτίθεται στο Τζαμί Τζισδαράκη.

 

Στο ισόγειο, παρουσιάζονται χαρακτηριστικά δείγματα της δουλειάς αγγειοπλαστών-κεραμιστών που η μέχρι σήμερα έρευνα της νεοελληνικής κεραμικής έχει, για διάφορους λόγους, ξεχωρίσει από τον κορμό της ανώνυμης λαϊκής δημιουργίας: του Μηνά Αβραμίδη, του Δημήτρη Μυγδαληνού, του Μακάριου Βαρδαξή, του Νίκου Θεοδώρου και του Νικόλα Γιασιράνη.

 

Στον όροφο, εκτίθενται χρηστικά κεραμικά, από διάφορες περιοχές του ελληνικού χώρου, για οικιακές, αγροτικές, κτηνοτροφικές, παραγωγικές, εθιμικές, τελετουργικές και άλλες χρήσεις, καθώς και ορισμένα δείγματα τουριστικής «μεταποίησης» και αξιοποίησής τους.